RIBA Stirling Prize shortlist 2017

Clay Technology magazine
,
20 Oct 2017

The Royal Institute of British Architects has announced the six projects shortlisted for its annual Stirling Prize. 

Judged against criteria including design vision, innovation and originality, accessibility, sustainability and client satisfaction, the winner of the Royal Institute of British Architects (RIBA) Stirling Prize will be announced on 31 October at the Roundhouse, London. 

The Stirling Prize is awarded annually to the building that has made the most significant contribution to the development of architecture. Past winners include Newport Street Gallery in London, Astley Castle in Warwickshire and Sainsbury Laboratory, Cambridge. 

This year’s shortlist includes London-based Barrett’s Grove apartments, the British Museum World Conversation and Exhibitions Centre and a Photography Studio for Juergen Teller, City of Glasgow College – City Campus, Scotland, and Command of the Oceans, Chatham, as well as Hastings Pier in East Sussex.

Hastings Pier makes use of a cross laminated timber structure formed of reclaimed timber, while the Command of the Oceans is clad in black zinc, with limestone, concrete and timber forming its frame. The British Museum World Conservation and Exhibitions Centre has a concrete and steel frame and is clad in over 1,600 hand-cast glass planks. 

The Photography Studio for Juergen Teller, designed by 6a architects, is situated on a narrow industrial plot in Ladbroke Grove, London. According to the judges, ‘With few views possible out of the linear site, daylight is introduced through three courtyard gardens designed by Dan Pearson, and a grid of exquisitely thin concrete beams, which march the length of the 60m site. 

These support north facing roof lights that fill the space with an extraordinary filtered light. Board-marked poured concrete registers the rhythm of the existing brick built party walls.’ It has a total internal area of 505m², with white concrete blocks and lime mortar forming the load-bearing walls. 

Located in Stoke Newington and the only entry primarily using brick, Barrett’s Grove apartments have a total internal area of 635m² and also incorporate wood and straw. Wicker-covered balconies protrude from the building’s brick façade, which is patterned with a hit-and-miss brick arrangement. Groupwork + Amin Taha architects designed the project and Ibstock supplied the Beamish Blend bricks used. 

Of Barrett’s Grove, the judges commented, ‘The staggered hit-and-miss brick skin of the façade makes a larger-than-usual pattern, which fits the tallness of the overall building. Wrapping the skin up and over the roof emphasises the simplicity of the building’s form.’